Article de Gina Tost, European Marketing & Operations Director d’IGG i periodista especialitzada en videojocs
Aquest 2022 el programa de Catalunya Ràdio Generació Digital ha fet vint anys. Dues dècades en antena és una barbaritat tenint en compte que la gran majoria de programes no passen del primer any de vida, però si a sobre és parlant de videojocs, i en català, la fita és encara més extraordinària.
La ràdio pública de Catalunya va fer una aposta de carrera de fons que li ha sortit bé: al principi els “frikis” eren els del programa, però any rere any s’ha demostrat que tothom, qui més qui menys, té alguna relació amb els videojocs. Algunes persones jugaven al Tetris amb una GameBoy, tenen un nebot mirant partides d’Among Us a Twitch, o han instal·lat un Candy Crush al mòbil. Hem anat conquerint petites parcel·les de la vida quotidiana i ara qui no juga a videojocs és el “friki”.
Recordo que quan vam plantejar el programa de Generació Digital al Canal 33, per televisió, ens van dir que si sortien videojocs era publicitat i que, per tant, les marques ens havien de pagar diners pels reportatges. Nosaltres en vam fer la comparativa amb els programes de cinema, de literatura o de teatre, on es planteja que són maneres d’ensenyar una branca cultural que interessa a una part de la societat. Com han canviat els temps!
En castellà és evident que podem trobar més programes i mitjans que parlen de videojocs. Fins i tot petits projectes independents amb audiències, però en català tampoc ens quedem curts.
Des del portal de notícies Lúdica.cat, 3Dnassos, o el portal Gaming.cat, la veritat és que cada dia l’aposta per defensar la llengua des de la frontera “friki” es fa més forta gràcies a persones anònimes que creuen que no és incompatible ajuntar la seva llengua materna i els videojocs.
Però… i els videojocs en català? Això dona per a un altre article molt més llarg i profund de la salut del català als productes culturals, però us deixo amb l’avançada que a Gaming.cat podeu trobar una llista de jocs que parlen català. O la notícia que la plataforma Steam ha tret una funcionalitat per etiquetar els videojocs que portin la possibilitat de jugar-los en català, i que a l’octubre els podrem filtrar de la mateixa manera que ho fem a Twitch.
Al cap i a la fi, veurem d’aquí a 20 anys si aquests projectes ajuden a normalitzar una realitat lingüística on no cal canviar d’idioma per passar-ho bé, i no es veuen els videojocs com una cultura alternativa. Aquí fem bons videojocs en català i en parlem als mitjans de manera normalitzada. Qui no juga és perquè no vol.
Article per a INFO PROA 2022- DeviCAT